O tę przekąskę z papryki zawsze proszą mnie znajomi. Jest pyszna i sycąca, a robię ją raz-dwa
Przekąski potrafią być tak smaczne i zróżnicowane, że mogłabym się żywić tylko nimi. Oczywiście nie mówię o gotowych przegryzkach typu chipsy czy orzeszki, a o domowych przysmakach. Jednym z nich jest faszerowana papryka, którą smażę w panierce. Od kilku lat jest obowiązkową przegryzką na spotkaniach ze znajomymi. Wszystkim bardzo posmakowała, a ja lubię ją robić.
Jaką paprykę wybrać na przekąskę?
Nadziewać można w zasadzie wszystkie papryki. Jednak na smażoną przekąskę nie wszystkie nadają się tak samo dobrze. Chodzi głównie o wielkość strączków. Dobrze by nie były zbyt duże, bo wtedy szybciej się smażą. Dlatego najlepiej nadają się długie, wąskie papryczki, które występują w wersji słodkiej i pikantnej. Można też sięgnąć po papryczki czereśniowe, które są kuliste, ale też nieduże. Wybór tak naprawdę zależy od waszych preferencji smakowych.
Jak zrobić faszerowaną paprykę smażoną w cieście?
Przygotowanie faszerowanej papryki smażonej w cieście zaczynam zawsze od oczyszczenia papryczek. Potem raz-dwa robię farsz, upycham go w strączkach, całość panieruję i wkładam na gorący olej. Ot i cała tajemnica pysznej przekąski.
Przepis: Faszerowane papryczki smażone w panierce
Papryczki nadziewane twarogowym farszem i smażone w chrupiącej panierce
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- eur
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 8 długich papryczek
- 200 g twarogu
- 1 łyżka śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka jasnego sezamu
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka tartej bułki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Oczyszczanie paprykiPapryczki umyj, wrzuć na 1-2 minuty do wrzątku, by skórka zmiękła, osącz. Z każdej odkrój spiczastym nożykiem ogonek wraz z gniazdem nasiennym. Ze środka wyjmij wszystkie nasionka.
- Przygotowanie farszuTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem, wymieszaj ze śmietaną. Połącz ze zmiażdżonym czosnkiem i sezamem, dopraw solą i pieprzem.
- Nadziewanie i smażenie paprykiKażdą papryczkę napełnij przygotowanym farszem, wciskając go przez wycięcie. Papryczki panieruj w mące, rozkłóconym jajku, w tartej bułce i znów w jajku i w tartej bułce. Smaż w sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju, często je obracając, by równomiernie się usmażyły. Wyjmij papryczki, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Faszerowana papryka smażona w cieście – wskazówki
Oto, na co warto zwrócić uwagę, by przekąska smakowała, jak trzeba.
- Papryczki najlepiej jest oczyścić, wycinając małym nożykiem ogonek wraz z gniazdkiem nasiennym. Potem wystarczy usunąć nasionka. Nacięcie powinno być, jak najmniejsze, by farsz nie wypływał w czasie smażenia.
- Papryczki można usmażyć wcześniej, a przed podaniem tylko podgrzać w gorącym piekarniku (ok. 10 minut w 170 stopniach Celsjusza). Można je też nadziać, obtoczyć w panierce i przed podaniem tylko je usmażyć.
- Te papryczki najlepiej smakują, gdy są dobrze ciepłe. Można je jeść jako przekąskę, np. z sosem jogurtowym, czosnkowym lub serwować, jako dodatek do dania głównego.